Bijna eindejaar, hoog tijd om te overpeinzen…..

Wat is geweest en waar ligt de focus voor de nabije toekomst?

Naar jaarlijkse gewoonte was onze vaste ploeg – Misjel, Magda, Annie en Ingrid – weer aanwezig in Bambougar, en dit vanaf 13 februari tot en met 3 april 2018. Deze tijd gebruikten we om de balans op te maken van wat goed en/of fout ging. Wat zijn de werkpunten en wat kunnen en willen ze realiseren? Waar liggen de prioriteiten? En belangrijk: wat is het bedrag dat ze kunnen besteden? Dit doen we steeds in overleg met de verantwoordelijken van de plaatselijke bevolking.

Onderwijs en educatie
Op vraag van ouders, leerkrachten en de kinderen hebben we dit jaar geïnvesteerd in sportmateriaal. Nieuw voetballen, volleybalnet, springtouwen…

Alle schoolgaande kinderen (een vijftigtal) kregen een sportuitrusting. Die kochten we in Senegal. Dat is goedkoop (6€ voor broek en shirt) en goed voor de plaatselijke economie.

Leefbaarheid en ontwikkeling
De waterleiding is er! In het dorp zelf beschikken alle gezinnen over kraanwater. De putten worden nog gebruikt voor besproeiing van de landbouwgronden, de was en voor drinkwater voor het vee.

Elektriciteit is nog steeds niet aanwezig. Hiervoor zijn we afhankelijk van de goodwill van de Senegalese overheid.

Tewerkstelling
Het landbouwproject werd uitgebreid, meer terrein, meer grond, zodat meer gezinnen groenten kunnen telen voor eigen gebruik en de rest van de opbrengst kunnen verkopen.

Er werd geïnvesteerd in een degelijke omheining, zodat koeien en geiten de oogst niet meer kunnen vernielen.

Ook financieren we de bouw van een ‘campement touristique’. Op een terrein, in de vallei van Ndorong Serere, wordt een huis voor passanten gebouwd. De staat stelde de grond terbeschikking, de inwoners van Bambougar zullen de bouw en de uitbating voor hun rekening nemen. Dit project verschaft werkgelegenheid voor jonge vrouwen en mannen.

De afbakening van het terrein is gebeurd, de bouw schiet aardig op. Er is plaats voor een keuken, eetcafé, toiletten en douchen.

Wil jij ook je steentje bijdragen?
We hebben nog  een extra budget nodig van 8000 euro. Wil je ons helpen? Alle steun, op welke manier dan ook, is welkom.

Belangrijk is dat we blijven participeren en ondersteunen wat zij willen realiseren. Met dank aan ontwikkelingshulp gemeente Merksplas en ook alle mensen die ons daarbij helpen.

 

 

 

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in 2018, Nieuws en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s